Pisali o nas

 „AURA – lokal z dobrą atmosferą”

aura_logo

Wrocławska restauracja Vincent usprawniła system wentylacyjny i uzyskała certyfikat lokalu z dobrą atmosferą.

Wrocław, 26 lutego 2002 r. – Jak w XIV-wiecznej kamieniczce zorganizować restaurację i zapewnić dobrą wentylację bez łamania zaleceń konserwatora zabytków, to wyzwanie, z którym musi poradzić sobie wielu restauratorów. W restauracji Vincent we Wrocławiu dwukrotnie zmieniano projektantów i koncepcję systemu wentylacyjnego. Efekt końcowy był zadowalający, ale po dwóch latach Maciej Pytel, współwłaściciel lokalu uznał, że system wymaga usprawnienia. Po niewielkich zmianach goście oddychają świeższym powietrzem, a Vincent został wyróżniony certyfikatem programu „Aura – lokal z dobrą atmosferą”. Z tej okazji w lokalu odbyło się spotkanie wrocławskich restauratorów i hotelarzy.

Stare wnętrza kamieniczki Vincent tworzą niepowtarzalny nastrój i ciepły klimat, ale o komforcie przebywania decyduje też coś niewidocznego dla gości – sprawny system wentylacyjny. „Najtrudniejsze w obiektach zabytkowych jest znalezienie miejsca na rozprowadzenie kanałów wentylacyjnych i umieszczenie urządzeń” – mówi inż. Łukasz Floryan, projektant wentylacji restauracji Vincent. Jego zadaniem było stworzenie wentylacji piwnicy win, baru kawowego i restauracji na parterze, sali balowej na pierwszym piętrze oraz pięciu apartamentów urządzonych na drugim, trzecim i czwartym piętrze kamienicy. W sumie w lokalu jednocześnie miało przebywać ok. 80 osób. Drugie tyle mogło się bawić w sali balowej. Pomysł projektanta polegał na zbudowaniu dwóch osobnych układów nawiewu powietrza przez centrale wentylacyjne oraz wywiewu przez centralę i wentylator dachowy. Remont kamienicy i budowę wentylacji prowadzono pod nadzorem konserwatora zabytków.

Największą centralę wentylacyjną nawiewno-wywiewną firmy VTS Clima, która po modernizacji ma wydajność 3800 m3/h, umieszczono na poddaszu kamienicy. Centrala ta wentyluje: piwnicę, kawiarnię i apartamenty. Usuwa też zużyte powietrze z restauracji. Kanały nawiewu i wywiewu powietrza poprowadzono pionowo na klatce schodowej. Świeże powietrze dla restauracji oraz dla sali biesiadnej zapewnia dodatkowa centrala nawiewna o wydajności 2100 m3/h podwieszona nad barem na parterze. Na sali bankietowej, na której organizuje się przyjęcia firmowe, weselne i inne rodzinne uroczystości, zainstalowano dodatkowy klimatyzator do schładzania powietrza latem. Nieświeże powietrze z tej sali usuwa wentylator dachowy. ?Klienci są zadowoleni, że po wyjściu z lokalu ich ubrania nie śmierdzą dymem? – mówi Maciej Pytel, współwłaściciel restauracji Vincent.

Właścicieli lokalu szczególnie cieszy zainstalowanie urządzenia do odzysku ciepła z powietrza wywiewanego z lokalu. Dzięki temu zużycie gazu potrzebnego do ogrzania powietrza nawiewanego do lokalu jest o połowę mniejsze niż byłoby bez tego urządzenia. „Tej zimy bardzo rzadko musieliśmy dodatkowo dogrzewać nawiewane powietrze. Wystarczyło ciepło powietrza wywiewanego. Przypuszczam, że więcej kosztuje nas schładzanie powietrza latem niż ogrzewanie go zimą” – uważa Maciej Pytel.

Modernizacja systemu polegała na zwiększeniu wydajności centrali wentylacyjnej, agregatu chłodniczego i zmianie końcówek nawiewów w piwnicy. W celu uzyskania minimalnie odczuwanego przez gości strumienia powietrza założono tam specjalnie anemostaty, które rozprowadzają powietrze zgodnie z łukiem sklepienia. Po zwiększeniu wydajności centrali, ilość świeżego powietrza nawiewanego do piwnicy wzrosła aż o 38%.

W zabytkowej kamienicy dużą sztuką jest zamaskowanie urządzeń oraz kratek i kanałów wentylacyjnych. W restauracji Vincent kanały te są zabudowane drewnem lub zamaskowane płytami gipsowo-kartonowymi, które pokryto specjalnym tynkiem tak, że nie różnią się od zabytkowych ścian. Kanały wentylujące piwnicę są schowane pod posadzką parteru. Centrala wentylacyjna podwieszona nad barem jest tak zabudowana drewnem, że wygląda jak szafka na kieliszki. Umieszczona na piątym piętrze czerpnia powietrza wygląda jak… jedno ze stylowych okien kamieniczki.

System kosztował ponad 200 tys. zł. Dzięki niemu oraz dobrej kuchni i przytulnym wnętrzom w kamieniczce Vincent dobrze czują się zarówno biznesmeni organizujący tu uroczyste kolacje jak i młodzież, która przychodzi spotkać się i porozmawiać w miłej atmosferze.

Celem programu „AURA – lokal z dobrą atmosferą” jest promocja świeżego powietrza w lokalach gastronomicznych oraz pomoc restauratorom w budowie i modernizacji wentylacji. Programowi patronuje pięć stowarzyszeń z branży gastronomicznej i instalatorskiej: Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy, Wielkopolska Izba Gastronomii, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Korporacja Techniki Sanitarnej Grzewczej

 

Nagroda Złotego dzwonka

zlotydzwonek

Z inicjatywy Agencji Wydawniczo-Marketingowej „Milenia”, Polska Izba Turystyki, Polskie Zrzeszenie Hoteli oraz Polska Organizacja Turystyczna postanowiły zorganizować ogólnopolski konkurs o nagrodę „Złotego Dzwonka” i wybrać najlepsze hotele i restauracjie w naszym kraju. Celem konkursu jest, wyłonienie obiektów hotelarskich i gastronomicznych świadczących usługi na ponadprzeciętnym poziomie oraz promowanie jakości.

 

Pierwsza Nagroda za najpiękniejsze wnętrze roku 1999

dyplom

 

 

Podziękowanie dla Restauracji VINCENT

podiekowanias

 

 

Ranking 30 polskich restauracji polecanych przez magazyn „Businessman”

To jeden z najnowszych wrocławskich lokali, który prawie na starcie uzyskał nagrodę za najlepiej odrestaurowane zabytkowe wnętrza kamieniczki. Klimat rodem z paryskich lokalików wokół Montmartre`u. W jednej z sal można już nawet o dziewąitej rano zasiąść przy filiżance aromatycznej kawy i croissante. Piękne polichromowane stropy drewniane oraz kilka sal we wspaniale sklepionych piwnicach pochodzących z XIV w.

Menu zdecydowanie kosmopolityczne, biorce co najlepsze z wielu kuchni: włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej i marokańskiej. Doskonały karmazyn opiekany w tymianku oraz marokańskie tadżiny, podawane w oryginalnych glinianych naczyniach, w jakich serwuje się je w Maroku. Oryginalna zupa vincent (krem z warzyw z dodatkiem soku z pomarańczy) oraz schab z nadzieniem z fig, migdałów i oliwek czy wreszcie comber z królika . Na deser warto spróbować delikatnego musu z fig. Ceny zdecydowanie rozsądne – danie główne od 20 do 40 zł.

25. Vincent (Wrocław)
- Kuchnia ****
- Obsługa ***
- Wnętrza ****
- Atmosfera ****

© 2013 Restauracja i apartamenty Vincent   |   Polityka prywatności   |   realizacja: morekart